fbpx

Eve Haciz Gelir Mi?

E devlet haciz sorgulama için tıklayın.

Eve icra gelir mi sorusunu yanıtlamadan önce neler haciz edilir ve haciz nedir sorusuna cevap vermek gerekir. Haciz; alacaklı kişinin icra takibiyle kesinleşmiş olan alacağının borçludan alınmasına verilen isimdir. Borcu temin edebilmenin birden fazla yöntemi bulunur. Kişinin haciz edilebilmesi için birtakım şartların tamamlanması gerekir. Haciz işlemi, yalnızca borçlu kişiyi kapsayarak aileden, çocuklardan ya da kardeşlerden talep edilmemektedir. Borçlu kişinin eşine ya da çocuklarına ait olan paralara el konulamaz.

Neden Haciz Gelir?

Eve icra gelmesi ya da borçlu kişinin maaşının bir kısmına el konulabilmesi için borcun çeşidi önemlidir.

  • Kredi çekilmiş ve ödenmemiş kredi icralık olmuşsa
  • Kurumlardan borç alınmışsa
  • Alınan borçlar ödenmemişse haciz işlemleri başlatılabilmektedir.

Hangi Mallar Haczedilmez?

Haciz işlemlerinde borçlu kişinin yaşamına devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu hiçbir mal haczedilemez. Borçlunun iş hayatı ve hayatında sağlıklı olabilmesi için bulunması mecburi olan mallar borçluda bırakılarak haciz edilebilir. Aynı zamanda gayrimenkul haczi yalnızca o gayrimenkul üzerindeki bir borç alacak ilişkisi dahilinde gerçekleşir.

emeklilere haciz gelir mi

Emeklinin Evine Haciz Gelir mi 2021

Bankalar normal sayılan standartlara sahip olan tüm vatandaşlara kredi verir. Emekliler için de özel olarak verilen krediler ya da kredi kartları mevcuttur. Sigortalı çalışanların borçlarının ödememesi durumunda bankalar gereken yasal işlemleri başlatma hakkına sahiptir. Aynı durum emekliler için de geçerlidir. İlk olarak bankalar tarafından aramalar ve mesajlar yönlendirilerek borç talep edilir. Gecikme yaşanması halinde faizli oranları ile ödenmesi gerekeceği ve yasal işlemlerin başlatılacağı bilgisi verilir.

Emekliler tarafından ödenmeyen borçların bulunması halinde 3 aylık bir süre içinde bankalar, avukatlara ve İcra dairelerine devir işlemi sağlar. Devir işleminin ardından mevcut borcun ilgili kişileri avukat olur. Mesaj ve aramaların ardından tebligat gönderimi sağlanır. Kolay ve rahat ödeme imkanı sağlamak için ara ara ödeme ya da taksitli ödeme gibi seçenekler sunulabilir.

Emeklilerin maaşlarına haciz konulma işlemş yapılamaz. Emekli, kendi isteği ile maaş haczi yapabilmektedir. Bu da maaşının dörtte birine uygulanır.

İcra Evden Eşya Alabilir mi 2021

İcra işlemleri için İcra ve İflas Kanunu işler ve bu kanunun 82. maddesinde haczedilemeyen eşyalar yer alır. İlk olarak borçlunun yaşamında ihtiyaç duyacağı temel maddeler icra olarak kabul edilemez.

  • Elbise
  • Yatak odası takımı
  • Mutfak takımı
  • Bulaşık, çamaşır makinesi
  • Fırın
  • Halı
  • Buzdolabı

Oturma grubu gibi gerekli eşyalar haczedilemez. Verilmiş olan ek süre boyunca borçlu kişiye tebligat gönderilir. Tebligatta, borçlunun belirlenen süre içinde borcu kapatması istenir. Gönderilen tebligata itiraz hakkı bulunur. Ancak tebligata herhangi bir şekilde itiraz edilmemişse işlem kesinleşmiş sayılır ve alacaklı tarafından borç haciz ile gerçekleşir.

Banka borçlarında ipotek ettirilen konut ya da araç bulunuyorsa yani ipotekli kredilerden yararlanma söz konusuysa, satılamaz şerhi konulan mal varlıkları bankaların internet sitelerinde ihale ile satışa çıkabilmektedir. Yalnızca bankalarda değil, Maliye de arsa, taşıt, konut gibi satışlar gerçekleştirir.

Bu işlemler birebir haciz memurlarınca gerçekleşir. Fakat yardımcıları ya da katipleri de zaman zaman icra yapma yetkisine sahip olabilir. Borçlu kişinin evde olmadığı durumlarda icra işlemi gıyabında yapılır.

İhtiyaç dahilinde olan eşyaların hiçbiri haczedilemez ancak aynı eşyadan iki adet bulunuyorsa biri lüzumsuz görüleceğinden haczedilebilir. İki adet çamaşır makinesi bulunuyorsa bir tanesi haczedilir.

Çamaşır kurutma makinesi, televizyon, bilgisayar gibi nakde çevrilişi kolay olan eşyalar haciz edilebilir.

pandemide icra gelir mi

Haciz İşlemlerine Nasıl İtiraz Edilir?

Hacze itiraz, icraya itiraz etme gibi durumlar hakkında borçluların pek fazla bilgisi bulunmuyor ve zaman zaman bazı mağduriyetler yaşanabiliyor. Haciz işlemine itiraz etmek hukuki açıdan yasal bir durumdur. Bu işlemde borçlu kişinin evine haciz geliyor ve borçlu evli ise; eşinin ve çocuğunun eşyalarına haciz konulamaz. Borçlu dışında herhangi birinin eşyalarına el konulmak istendiği takdirde, haciz memuruna tutanak tutulabilir.

Haciz Edilebilen Eşyalar

  • Tablo
  • Televizyon
  • Sanat Eseri
  • Bilgisayar
  • Takı
  • Bilgisayar
  • Kurutma Makinesi
  • Araç

Aynı Eve İki Kez Haciz Gelir Mi?

Aynı eve iki kez icra gelmesi kanunen yasal olan bir durumdur ve herhangi bir mahsuru bulunmaz. İcra ve İflas Kanununda aynı yere iki defa haciz işlemi uygulanmaması ile ilgili herhangi bir madde bulunmuyor.

İcra Takibinden Çıkmak İçin Ne Yapılır?

İcra takibinden çıkmak ile ilgili bilgilerden önce şunu hatırlatmakta fayda var; haciz ya da haciz miktarı için itiraz etme hakkı bulunur. İcra takibi borçluların adreslerine yapılır. İcra takibinin ilamsız olması halinde kişilerin bir hafta içinde icra dairelerine başvurarak itiraz etmeleri gerekir.

İcra takibinden çıkmak için ise;

İcra takipleri ve hacizler, alacaklı kişinin isteği üzerine durdurulabilir. Bu sebep; alacaklı ile görüşme ve anlaşma sağlanarak borç taksitlendirme ya da borç ödeme beyanı verilerek uzlaşılabilir.

İcra ve İflas Kanununda yer alan 106. ve 110. maddelere göre bütün taşınabilir mallar haciz olduğu tarihten itibaren alacaklı tarafından 180 gün içinde satılmalıdır.

Araç ya da otomobil haciz edilmiş ve 180 günlük zaman zarfı için bir bildirim yapılmamışsa borçlu İcra Dairesine verdiği dilekçe ile haciz kaldırılma işlemi talebinde bulunabilir.

haciz kalktı mı 2021

Ev Eşyası Haczi Kalktı Mı 2021

  6352 Sayılı Kanunun 16. maddesiyle değişik 2004 Sayılı İcra İflas Kanunu’nun 82. maddesinin 3.bendi uyarınca para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu olan eşya haczedilemez. Ancak aynı amaçla kullanılan birden fazla eşya olması halinde bunlardan birisinin haczi mümkündür.

Yukarıdaki anılan kanun değişikliğini ev eşyası haczi kalktı şeklinde değerlendirmek yanlış olacaktır. Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 10.03.2014 tarihli ve 2014/4289 E. Ve 2014/6671 K. Sayılı kararına göre; “Asıl olan borcun ödenmesi, bir diğer ifadeyle alacaklının alacağına kavuşması olup, haczedilmezliğe dair düzenlemelerin bu bağlamda dar yorumlanması gerekir.” Yani Yargıtay ev haczinin halen yasal olduğunu teyit etmektedir. Burada önemli olan haczedilemez olan lüzumlu eşyalar ile evdeki haczedilebilir kıymetli eşyaların hangilerinin olduğudur.

Eve Haciz Gelir Mi başlıklı yazımızı beğendiyseniz İpotekli Evimi Nasıl Satabilirim başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.