fbpx

Kira Depozitosu Nedir?

Kira Depozitosu Geri Nasıl Alınır?

Kira Depozitosu nedir, Kira Depozitosu Geri Nasıl Alınır? kiralanan gayrimenkulün zarar görmeyeceğine dair para ve ya kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir.

Kira Depozitosu İadesi

Kira Depozitosu İadesi

Bir kiracı, mülk sahibine vermiş olduğu Kira depozitosunun geri alınması için kira kontratının bitmiş ve kiracının mülkü boşaltmış olması şarttır.

Normal şartlarda kiracı mülke zarar vermediğinde, evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa, demirbaşlara zarar vermediyse, ödenmemiş kira borcu olmaması ve kira sözleşmesine aykırı bir durum yaşanmadığında depozitoyu geri iade alma hakkına sahiptir.

Kiracı hakları ile ilgili yazımızı görüntülemek için tıklayın.

Fakat zararlar varsa bu zararların depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye depozito parasından kalırsa o miktarı alabilir.

  • Evde bir maddi hasar oluşmamasına rağmen Ev Sahibi depozitoyu geri vermek istemezse, hukuki yollara başvurabilirsiniz.
  • Tüketici Yasası’nda sözleşmedeki haksız şartlar maddesine göre, depozito geri iade edilmediğinde kiracı hakkını arayabilir.
  • Kira Depozitosu Kanunu olarak bilinen 4077 sayılı yasanın 4A maddesi de ayıplı hizmet kavramını düzenliyor, buna dayanarak da işlem yapılabilir.

Kira Depozitosu Nedir?

Mülk Sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Ev sahibinin depozitoyu ödemek istememesi ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda, kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhine icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden talep etmesi gerekir.

Depozito Neden Verilir?

Dükkan ya da ev sahibi depozito ücretini talep ederek mülkünü güvene almayı hedefler. Kiracı açısından da ev kiralama sürecinde depozito ödenerek ev sahibine güven sağlanmış olur. Kira zamanı geldiğinde eksiksiz ödeme, faturaları zamanında ödeme, herhangi bir mala zarar vermeme konularından herhangi bir sorunun yaşanmasının önüne geçilir. Kiracı ve ev sahibi tarafından bu problemlerin teminatı anlamında depozito verilmektedir.

Yargıtay tarafından şimdiye kadar görülen çok sayıda davada depozitonun geri verilmesi kararı çıktığı görülmüştür. Bu sebepten dolayı ev sahibiniz depozitoyu geri vermeye yanaşmazsa muhakkak hukuki yollara başvurmanızı ve hakkınızı aramanızı öneriyoruz.

Bu yazımızla ilgili hazırladığımız youtube videomuzu da buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Merak ettiğiniz her konuda bizden bilgi almak için tıklayınız.